Irritatie

De maat is vol! Ik ben boos! Waarom?

Gisteren verscheen het bericht dat wielrenners in Zundert – vermoedelijk bewust – zijn aangereden door een busje. De chauffeur van het busje reed door na de aanrijding. Een week eerder een soortgelijk incident bij Wilnis – waarbij de chauffeur overigens niet doorreed.

Het aanrijden deugt niet. Het doorrijden deugt niet. Maar waar ik echt boos om ben zijn de reacties. Zowel in mijn eigen omgeving als op social media. De algemene teneur:”Ik wil de actie van de chauffeur niet goed praten, maar…” waarna argumenten volgen die de actie juist WEL goed praten. Omdat er begrip voor op te brengen zou zijn. Want wielrenners zijn hooligans. Die vragen erom aangereden te worden. En meer van dat soort onzin. De misdragingen van wielrenners die genoemd worden ga ik niet ontkennen. Aan sommige maak ik me zelf ook wel eens schuldig. Maar het is NOOIT een reden om je auto dan maar als wapen in de strijd te gooien. 

Even wat feiten op een rijtje. De chauffeur van het busje heeft de wielrenners geraakt. In plaats van hulp te verlenen reed hij door. De politie vermoedt opzet. Dat de bestuurder zich al bij a 24 uur schuilhoudt maakt zijn zaak niet sterker. Als er iemand hier de Zwarte Piet moet krijgen, dan is het dus de automobilist. De wielrenners zijn slachtoffer.

Meer algemeen zijn er ook wat feiten. 88 procent van de Nederlandse automobilisten geeft toe weleens een overtreding te begaan (bron: www.rvoi.nl). En van de 8 miljoen verkeersovertredingen in Nederland per jaar zijn er 6,6 miljoen snelheidsovertredingen (bron: www.rijksoverheid.nl). Ik neem aan dat het merendeel van die snelheidsovertredingen door automobilisten worden gepleegd.

Afbeeldingsresultaten voor wielrenners dijk

Wij wielrenners houden ons niet altijd aan de regels. Dat staat vast. Daarmee onderscheiden we ons niet van automobilisten of andere weggebruikers. Dat staat ook vast. Wij Nederlanders zijn niet zo gezagsgetrouw. Een regeltje overtreden op zijn tijd moet kunnen. Wie uit irritatie daarover probeert om medeweggebruikers lichamelijk letsel toe te brengen (of erger), is crimineel en moet opgesloten worden. Punt uit.

PS je gewoon niet ergeren is nog altijd de beste oplossing. Lees ook Manmilf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s