Haastrechtloop

Ik had een beetje weinig getraind. Maar 140 km sinds begin van dit jaar. Tenminste, op hardloopschoenen. Op de racefiets heb ik de afgelopen maanden meer gereden dan ooit. Maar helpt dat met lopen? Een paar weken geleden verraste zoon Jesper met de mededeling dat hij wilde gaan hardlopen. Dus schoenen en een outfit gekocht. Een paar keer met hem mee gelopen. Een kilometer of 5 was voor hem lang genoeg. En samen ingeschreven voor de Haastrechtloop in onze woonplaats Haastrecht. En die was dus vandaag.

 Het parcours ken ik uit mijn hoofd. Een prachtig stuk door de Krimpenerwaard. Eerst vanuit Haastrecht naar het klooster bij Hekendorp. Dan een stuk Hoenkoopse Buurtweg. Over het fietspad door de polder naar de polsstokbaan. Fierljeppen doen ze niet alleen in Friesland, ook in mijn dorp. Dan langs de Vlist, de molen en het zwembad terug naar Haastrecht.

  Maar wat kon ik? Normaal gesproken weet ik dat. Train ik ruim van tevoren zodat ik de afstand goed in de benen heb. Ken ik mijn kilometertijden en de bijbehorende hartslag. Maar nu dus allemaal niet. Ik besloot om rustig te beginnen. Proberen de eerste kilometer rond de 4.30 te lopen. Maar hoe doe je dat, rustig lopen met andere lopers om je heen? In mijn hoofd heeft iemand die voor je loopt maar 1 functie: er voorbij! Maar in zo’n evenement loopt er steeds weer een nieuwe. En inhalen smaakt naar meer. Rustig starten is dus lastig. Direct na de start ging het meteen lekker. De kilometer in 4.15, de tweede zelfs in 4.00, was dat niet te snel? Maar ja, er liepen nog steeds mensen voor me. Inmiddels was de aangename motregen overgegaan in een korte maar hevige hagelbui. De volgende twee kilometers gingen in 4.07 en 4.09. Inmiddels liep ik alleen, met 20-30 meter voor me een andere loper, achter me een flink gat. Ik begon me te realiseren dat terug naar Haastrecht wind tegen zou zijn, op een open stuk van het parcours. Dus als ik slim was liep ik nu het gaatje dicht naar de loper voor me, dan konden we zometeen samen tegen de wind. Zo gedacht zo gedaan. Het eerste stuk tegen de wind liet ik hem op kop. Het tempo zakte wat in naar 4.17. Dat moest harder kunnen, dus ik nam kop over. Maar dat viel vies tegen. Na 100 meter nam de andere loper weer over. Nu kostte het ineens moeite om te volgen. Maar alleen zou het nog zwaarder zijn, dus ik beet me er in vast. Volhouden tot we weer in Haastrecht zijn. De kilometertijden liepen omhoog tot net boven de 4.20. Uiteindelijk finishte ik in 42.30. Zoals gewoonlijk een oplopend schema, maar nergens echt stuk gegaan. Tevreden, want niet veel langzamer dan mijn vorige 10 km tijd (Goudse Singelloop 2014, 42.20) en mijn doorkomst na 10 km tijdens de Bruggenloop Rotterdam in december 2015 (42.08). Beide keren had ik veel meer gelopen in de voorbereiding. Veel fietsen is dus als voorbereiding zo slecht nog niet.

En Jesper? Die was al lang binnen. Had de 5 kilometer in 26.30 gelopen. Tijdens zijn trainingsrondjes was hij nooit onder de 30 minuten gebleven. Apetrots dus. 

Kortom: voor herhaling vatbaar. De Haastrechtloop is een aanrader voor iedereen die een kleinschalig evenement zoekt over een mooi parcours. Maar kom volgend jaar niet allemaal, want dan is het niet kleinschalig meer šŸ˜ƒ. Rest mij nog de complimenten voor de organisatie. Die liep op rolletjes. Ik heb een leuke ochtend gehad, bedankt!

Een gedachte over “Haastrechtloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s