De fietssnelweg

In Mijn Low Train Diet schreef ik het al. Er zouden in Nederland fietssnelwegen moeten komen. En wat blijkt: ze bestaan al. Ze heten snelfietsroutes. Er zijn er al meer dan 20 in Nederland. Helaas nog niet op mijn traject van Gouda of Schoonhoven naar Rotterdam. Maar wel van Gouda via Zoetermeer naar Den Haag. Tijd om die eens uit te proberen.   
Een prachtige zondagochtend begin juni. Vol goede moed vanuit Haastrecht op weg naar Gouda. Het kost even wat moeite om de start te vinden. Die ligt niet in Gouda, maar in Waddinxveen. En is niet echt duidelijk aangegeven. Gelukkig weet ik de weg. 

  De route zelf is bijna perfect. Eenvoudig te volgen, autovrij, weinig plekken waar afgestapt of voorrang verleend moet worden. Minpuntje is de continue nabijheid van snelweg A12, maar we komen niet voor het uitzicht. Snelheid, daar gaat het om. En die is er, dankzij de wind in de rug ruim 35 km/h. Een snelheid die je hier kunt rijden zonder gevaarlijke verkeerssituaties te veroorzaken. 

 Helaas aan het eind weer hetzelfde probleem als aan het begin. De route stopt zodra we Voorburg in rijden, dus niet in Den Haag. Het stuk door de bebouwde kom van Voorburg is slecht bewegwijzerd. Kent tal van stoplichten. Te smalle fietspaden. Drukke kruisingen. Tramrails waar mijn dunne bandjes niet van houden. Dat schiet dus niet echt op.

  

Het lijkt erop dat de bedenkers van de snelfietsroute dezelfde logica hebben gebruikt als de ontwerpers van het snelwegennet. Een snelle route van de rand van de ene stad naar de rand van de andere stad. En van daaruit zie je maar hoe je op de plaats van bestemming komt. Daar zijn wij snelwegbouwers niet van.

 Maar het gaat er om de fiets voor het woon-werkverkeer concurrerend te maken t.o.v. de auto. Dat doe je niet door het concept voor autosnelwegen klakkeloos te kopieren. Op de stukken tussen de steden pak je de tijdwinst niet. Hooguit beperk je het verlies. Belangrijk, maar niet genoeg. De winst pak je op het stuk van de stadsrand tot aan de bestemming. Daar waar de auto’s om de paar honderd meter wachten voor een verkeerslicht. Daar kun je het verschil maken door te zorgen voor een fietsroute waarop je door kunt rijden. Naar mijn vorige werkgever deed ik met de auto vaak een half uur over een ritje van 8 km door de stad. Op de racefiets doe je dat In een kwartier, als je door kunt rijden. Een succesvolle snelfietsroute brengt je goed bewegwijzerd, veilig en zonder onderbreking in het stadscentrum of op andere lokaties waar veel bedrijven geconcentreerd zijn.
De gemeenten Gouda en Waddinxveen en de gemeenten Voorburg en Den Haag hebben dus nog huiswerk te doen.

De foto’s zijn afkomstig van Google Streetview

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s