Elke dag fietsnaarjewerkdag?

Vandaag is een bijzondere dag. Zo bleek. De 10e landelijke Fiets naar je werk dag. Ik werd er op gewezen door een tweet waarin verwezen werd naar mijn Low Train Diet. Bijna 14.000 geregistreerde deelnemers fietsen vandaag naar hun werk.  

Ik heb het vermoeden dat een veelvoud van dit aantal vandaag ook naar het werk fietsen, maar ongeregistreerd. Gewoon, omdat ze dat iedere dag doen. Of in ieder geval meerdere malen per week. En niet alleen vandaag, omdat iemand bedacht heeft dat het vandaag Fiets-naar-je-werkdag is. Maar omdat fietsen leuk is. En duurzaam. En gezond. En goedkoop. Omdat het sneller gaat. Om files en vertragingen te vermijden. Of om welke reden dan ook.

Voor die mensen zou ik een lans willen breken. De keuze voor de fiets als vervoermiddel zou normaal moeten zijn. Misschien wel de voorkeursvariant van wegbeheerders en werkgevers. Natuurlijk is Nederland een echt fietsland. Maar desondanks geven overheden een veelvoud uit aan autoverkeer ten opzichte van fietsverkeer. Geven werkgevers een veelvoud uit aan parkeerplekken t.o.v.fietsenstallingen en douches. Hebben auto’s in veel situaties voorrang. Is de reiskostenvergoeding per auto rianter als per fiets. Wordt mijn weg vaak belemmerd of minder veilig gemaakt door paaltjes of andere obstakels die bedoeld zijn om het gedrag van automobilisten te reguleren. Enzovoort.

Structureel meer mensen op de fiets naar het werk heeft legio voordelen. Voor medewerker, werkgever en maatschappij. Gezonder, goedkoper, sneller, leuker, duurzamer. Geen win-win maar win-win-win-win-win. Nu steeds meer mensen over een e-bike beschikken wordt de doelgroep waarvoor de fiets interessant kan zijn aanzienlijk groter. De betrokken partijen (overheden en werkgevers) kunnen daarop inspelen door fietsers letterlijk en figuurlijk voorrang te geven. Dan kunnen we veel meer mensen over de streep trekken om van elke dag fiets-naar-je-werk-dag te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s